|
bicie serca a oddech (kola) |
|
|
rytm bicia serca zależy między innymi od oddechu. u niektorych podczas snu oddech zazwyczaj staje sie wolny i gleboki wtedy zwalnia też serce a po przebudzeniu znowu przyspiesza. czy z tego moze zrobic arytmia? (więcej...) |
|
|
niemiarowość zatokowa (karo) |
|
|
czym jest niemiarowość zatokowa i jak się ona objawia? (więcej...) |
|
|
przyspieszony rytm serca i ... (malwina) |
|
|
zapisałam się na wizytę do lekarza na przyszły tydzień (więcej...) |
|
|
jaki jest właściwy rytm serca (Yogi) |
|
|
Proszę określcie jaki jest właściwy rytm serca, żebym mogła odpowiednio interpretować wyniki? (więcej...) |
|
|
artymia (Paweł ) |
|
|
Witam
Podczas badań okresowych w pracy wykryto u mnie zaburzenia rytmu serca zwane arytmią. Chciałem się dowiedzieć jakie skutki w moim zdrowiu może spowodować arytmia? Pozdrawiam (więcej...) |
|
|
prawidłowy rytm serca płodu (Inga) |
|
|
\"Miałam wczoraj usg i moje dziecko miało 156 uderzeń na minutę jestem w 16 tygodniu ciąży. Jak jest norma dla rytmu serca płodu. Proszę was o radę boję się, że z moim maleństwem jest coś nie tak. (więcej...) |

Arytmia serca
Arytmia serca wskazuje na nieprawidłowości w jego tętnie. Podczas tej dysfunkcji, serce jest zdolne bić zbyt szybko, zbyt wolno, bądź z przerwami i nieregularnie. Zbyt szybkie bicie serca nosi miano tachykardii, zbyt wolne zaś, bradykardii.
Zawał serca
Przerwanie przepływu krwi może być skutkiem długotrwałego, o silnym natężeniu, kurczu naczynia, który powstaje na skutek poddawania naszego organizmu działaniu dużego stresu. Innym powodem takiego stanu rzeczy może być także zator w wyniku naniesienia tzw. materiału zatorowego z nurtem krwi (np. grudki komórek tłuszczowych) lub powstanie skrzepu na podłożu rozwijających się zmian chorobowych świadczących o miażdżycy.
Kołatanie serca
kołatanie serca może oznaczać jego szybkie, bądź wolne bicie, nieregularne tętno i różne inne zaburzenia jego rytmu. Niekiedy możesz odczuwać jedynie świadomość jego bicia w klatce piersiowej, gardle czy szyi.